Sverige och Stockholm är hett

Stockholm view

Industrifonden sammanställer varje halvår  en marknadsrapport som visar investeringar i unga svenska techbolag. Första halvåret visar att det i Sverige, och speciellt i Stockholm, finns många attraktiva bolag och riskvilliga investerare.

Sverige är alltså just nu en bra plats för venture capital och investeringar i unga bolag. Jag har sedan ett par år förmånen att arbeta i Industrifondens styrelse. Industrifonden investerar i unga bolag som har potential att bli globala aktörer som kan påverka nyskapandet och utvecklingen av svenskt företagande både i och utanför Sverige. Men först och främst investerar Industrifonden i människor – ambitiösa team med stora visioner, ett strategiskt synsätt och förmåga att omvandla planer till verklighet.

Industrifonden är en s.k. evergreen-fond med ett kapital på cirka 4 miljarder kronor. Som evergreen-fond har Industrifonden en unik ställning på den svenska riskkapitalmarknaden eftersom fonden inte är tidsbegränsad. Det betyder i praktiken att Industrifonden inte har någon formell innehavsperiod för sina investeringar. Detta är speciellt värdefullt vid investeringar i unga bolag eftersom utveckling och tillväxt i bolaget ofta tar längre tid än förväntat.

Nu i veckan kom alltså Swedish Tech Funding Report för Q1-Q2. Björn Bergström, Investment Manager, på Industrifonden sammanfattar resultatet:

  • Intresset för svenska techbolag är på fortsatt höga nivåer, men under första halvåret kan vi se tydliga skillnader i hur olika investerargrupper agerar. Ängelinvesterare är mer aktiva än någonsin och det är ett stort inflöde av kapital till tidiga skeden, både från helt nya och mer erfarna investerare. I senare skeden, 5 miljoner dollar-rundor och uppåt, är dock kraven hårdare. Detta följer till stor del den amerikanska marknadskorregeringen som blev tydlig kring årsskiftet. Till följd av marknadsklimatet behöver bolagen nu bevisa mer för att kunna ta in nästa runda, både vad gäller affärsmodell och tillväxt. Samtidigt är konkurrensen hård om de bästa bolagen då det finns stora mängder VC-kapital tillgängligt.
  • Norden-baserade investerare är fortsatt viktigast för bolag i tidigt skede. Utländska investerare var involverade i mindre än en femtedel av finansieringsrundorna och går främst in i större rundor när bolagen har kommit längre och bevisat mer. De mest aktiva investerarna i svenska tech-bolag hittills i år är Almi Invest, Industrifonden och Northzone.

Om du vill läsa hela rapporten så besök Industrifonden hemsida eller klicka på bilden nedan.

 

IF Tech rapport

Sist men inte minst: ”Industrifonden investerar i stora bolag medan de är små”. Läs mer om Industrifonden på www.industrifonden.se.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.