Hoppa till innehåll

Nya avdragsregler för representation

PorscheDu som är egen företagare, eller som kommer i kontakt med momsredovisning, vet säkert att bokföring av moms är en hel vetenskap. Det gäller att dels hålla sig uppdaterad på olika momssatser och dels hålla koll på alla förändringar av avdragsregler som kontinuerligt görs.Ett exempel är momssatsen på litteratur. Här är momsen 6% om du köper en tryckt bok och 25% på samma bok i digitalt format, t.ex. som e-bok eller ljudbok. Men här är en förändring på gång med ett EU-beslut som möjliggör för medlemsländerna att anpassa momssatsen till sina lokala regler.

Mat och dryck

Ett annat område med svårgenomträngliga moms- och avdragsregler är de som gäller kostnader i samband med representation. Här är en viktig förändring på gång.  För alla oss som då och representerar gäller att avdraget för representation som avser lunch, middag och liknande (dvs. avdraget med 90 kr) tas bort från och med det finansiella år som börjar 1 januari 2017 eller senare. Men man ska fortfarande kunna dra av kostnader för enklare förtäring – som till exempel om vi bjuder på en fika.  Skatteverket har ännu inte sagt något taket för detta avdrag (sedan tidigare gäller maximalt ett avdrag på 60 kronor/person före moms).

Meny

Regeringen räknar med att slopade avdrag för representation ska ge 1 miljard till statskassan. Vi får väl se.

Moms

Avdraget för moms höjs från de tidigare 12% på 90 kr, d.v.s.  10,80 kr/person. Nya avdraget ska beräknas på max 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle. Detta innebär att man kan dra av kostnaden för moms på upp till 36 kr/person om man har kostnader för en måltid som överstiger 300 kr/person före moms. Samma avdragsregler ska gälla även vid intern representation.

Moms- och avdragsrätten för måltider med öl och vin är mycket krångliga p.g.a. olika momssatserna för mat 12 % och alkoholhaltiga drycker 25 %.  Nu kan man välja att som tidigare göra en fördelning mellan mat och alkohol eller att använda en schablonregel som medger ett momsavdrag på max 46 kr/person. Detta gäller under förutsättning att kostnaden för mat och dryck per person uppgår till minst 300 kr ex. moms.

Det höjda momsavdraget har sin grund in den s.k. Porschedomen som visade att den svenska momslagen inte följt EU-reglerna sedan vårt EU-inträde 1995. Porsche överklagade Skatteverkets beslut om momsavdrag i samband med ett event på Ishotellet i Jukkasjärvi. Porsche vann till slut i Kammarrätten, vilket lett till förändringarna i avdrag för moms.

Läsa mer

Om du behöver och vill läsa mer om nya momsregler finns information på Skatteverkets hemsida under fliken ” Nya momsregler 2017”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *