Hoppa till innehåll

Stora Styrelsedagen 2017

Agenda styrelsedagen

 

Mångfald i en styrelse är viktigt. Styrelsen kan liknas med en orkester där alla instrument som behövs är representerade. För hur kul är det om alla spelar flöjt? Kloka av ord av Sven Hagströmer när Styrelseakademien i Stockholm hade sin Stora Styrelsedag den 21 november. Det var ett välbesökt och välarrangerat event på Epicenter, som är Stockholms första digitala centrum för innovation.

De som delade med sig av sina tankar och erfarenheter var Johan Brenner (Creandum), Sven Hagströmer (bl.a. Avanza), Lisa Lindström (Doberman), Anna Kinberg Batra, Lottie Knutson, Staffan Erfors (Metro), Fredrik Lindblad (PWC), Mattias Fritz (AIG) och Lars-Henrik Andersson (Lindahl). Moderatorn var serieentreprenören Ola Ahlvarsson, som bl.a. varit med och skapat Epicenter.

 

Några av mina axplock från dagen (en mix från alla deltagare):

 •  Att bli vald in i en bolagsstyrelse är inte ett hedersuppdrag. Det är ett professionellt arbete och alla måste ha något att bidra med. Styrelsen är kanske bolagets billigaste resurs.
 • En viktig uppgift för styrelsen är att hitta rätt balans mellan rapportering, ordningsfrågor och framtida utvecklingsfrågor.
 • Som ledamot måste du vara engagerad, nyfiken och inte rädd för förändringar eller att ha en avvikande uppfattning. Det är speciellt viktigt att styrelsens ledamöter förstår vilket värde bolaget skapar för kunden.
 • När du får frågan om att gå in i en styrelse blir du lätt smickrad. Men du måste se genom det och förstå vad just du kan bidra med i styrelsen och vilken roll du ska ta. Du ska också undersöka vilka andra som sitter i styrelsen och vem som är ordförande. Passar du in här?
 • Bolag i en uppstart är mer ett projekt än ett riktigt bolag. Det finns inte mycket historia att rapportera utan det handlar till övervägande del att titta in i framtiden och försöka förstå vilka möjligheter och utmaningar bolaget har.
 • Styrelsen har som uppgift att anställa och avskeda vd. Men precis som inom idrotten så bör vd ha fått minst ett gult kort innan rött kort ges.
 • Hur väl bolaget tar till vara möjligheter med digitalisering påverkas av hur förändringsbenägen styrelsen är.
 • I styrelsens arbete med risker är det är viktigt att förstå de cyberrisker som uppkommer som en konsekvens av digitaliseringen av viktiga processer och data.
 • Högsta Förvaltningsdomstolens dom att inte styrelsearvoden kan faktureras kommer att göra det svårare att rekrytera professionella ledamöter som har uppdragen styrelser som sin huvudsakliga sysselsättning.
 • Endast 4% av alla startups når 5 mkr i omsättning efter 5 år och endast 0.4% når 100 mkr (scaleups).
 • När ska man då lämna en styrelse? Jo, när alltid vill ha rätt och dessutom är den ende som har rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *