Celebritet

  • av
Camera and flash

Bild: Shutterstock.

En celebritet i styrelsen?

I vissa fall kan det vara värdefullt att få in en känd och respekterad person i styrelsen som enbart med sitt personliga varumärke ökar förtroende för bolaget och med sitt nätverk öppnar kontaktytor som bolaget inte annars skulle få. Det kan exempelvis vara en person som är känd från näringslivet, en känd politiker eller någon annan allmänt känd och respekterad person. Bland ägare som avser att börsnotera sitt bolag är det vanligt att försöka få in ett ”fint” namn i styrelsen för att öka förtroendet mot investerare inför noteringen.

Erfarenhet och nätverk

En celebritet i din styrelse ska inte enbart öka förtroendet för ditt bolag. Rätt person ska dela med sig av sina erfarenheter och förmedla värdefulla kontakter. En f.d. VD från ett större börsbolag som exempelvis gjorts sig känd för strategiskt förändringar ska kunna tillföra en hel del värde till ett mindre bolag i förändring genom att dela med sig av sina erfarenheter – framgångar och motgångar. Om personen dessutom har både ett nationellt och internationellt nätverk kan kontakter med inflytelserika personer underlättas och informationsflöden snabbas upp.

Tänk på

Om du avser att ta in en celebritet i styrelsen ska du tänka på följande:

  1. Välj rätt person för ditt bolag och situation. Ta referenser. Gå bakom tidningsrubrikerna och ta reda vad personen egentligen åstadkommit. Får du in fel person med ett omtvistat personligt varumärke kan förtroendet för ditt bolag minska i stället för att öka.
  2. Kända personer från näringsliv och politik är vanligtvis mycket eftertraktade som styrelseledamöter, rådgivare och proffstyckare i olika sammanhang. De har därför en fullbokad kalender med möten och resor för kanske år framåt.

    Många resor gör tillgängligheten begränsad.

    Många resor gör tillgängligheten begränsad. Bild: Shutterstock.

  3. Ta reda på hur mycket tid och engagemang du kan förvänta dig. Oftast begränsas tidsinsatsen till tiden för själva styrelsemötet. Det kan vara näst intill omöjligt att hitta lediga tider mellan ordinarie styrelsemöten, vilket medför att det blir svårt att hitta nya tider om man behöver flytta ett styrelsemöte eller ordna ett extramöte.

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.