Hoppa till innehåll

Vestadil

Webbdagarna 2016

Inspiration i påsk

Easter eggs

Jag har besökt Webbdagarna nu i veckan 22-23 mars. Det är Sveriges ledande event och mötesplats för alla som arbetar med digitala medier och kanaler. Konferensen anordnas av Internetworld och samlar 1600 deltagare. Om du vill följa digitala utvecklingen och upptäcka nya affärsmöjligheter så kan jag kan varmt rekommendera att besöka eventet – nu i år i Malmö den 17-18 maj eller i Göteborg den 21-22 september. I Stockholm hålls eventet nästa gång den 21-22 mars 2017. Det var sammantaget mycket proffsigt upplagt med många bra och inspirerande talare.

Det är självklart mycket information som jag fick del av under dagarna två. Jag kan här i bloggen bara dela med mig av några få och förhoppningsvis inspirerande intryck. Läs mer »Webbdagarna 2016

Ny roll 2016?

2016_1500x715

Vi lever i en tid med snabba förändringarna. Drivkrafter är bl.a. globalisering, digitalisering, ökade krav på hållbart företagande och en strävan efter balans mellan arbete och egen tid. Allt fler jobb ”kreativiseras” med komplexa uppgifter och problem där det inte finns en given arbetsinstruktion eller lösning. Abstraktionsförmåga och kapacitet att ta in och analysera en mängd olika typer av material, fakta och intryck blir allt viktigare.

Läs mer »Ny roll 2016?

Vejpa på bolaget?

  • av
E-cigarette
Bild: Adobe Stock.

 

Så har Språkrådet kommit med årets nyordslista. Den är ett urval av ord som tillkommit och etablerat sig i svenska språket under 2015. Listan omfattar nya ord som berättar något om den tid vi lever i och ord som visar på språklig kreativitet.

Vårt bolag är utsatt för en attack från en trollfabrik! Ska vi tillåta att man vejpar på vårt bolag? Ska vi göra affärer med en douche? Jag har i denna blogg valt ut ett antal ord som du kan ha nytta av och svänga dig med i styrelserummet, i ledningsgruppen eller i andra möten och sociala sammanhang.

Läs mer »Vejpa på bolaget?

Red Background

God jul, gott nytt år och en skön helg

  • av

 

Att äga ett bolag, arbeta i en styrelse eller ha en ledande befattning i en verksamhet är en komplex och spännande uppgift. För att lyckas är det viktigt att vi delar med oss av både erfarenheter och nyheter som vi plockar upp. Jag försöker bidra till den erfarenhetsbanken genom min blogg OWBOMA.

Stort tack till er alla som läst och följt min blogg. Utan er som läser är skrivandet inte värt mödan – trots att det är spännande och kul.  Och ett speciellt tack till alla er som kommenterat och gillat texterna – direkt i bloggen, på Linkedin eller Facebook, via mail, på telefon eller då vi träffats. Uppskattat!

Nu stundar julhelgen för alla som firar den, vare sig vi tror eller inte tror på berättelsen om födelsen i Betlehem och de konsekvenser den fick. Helgerna runt julen och det nya året är i vart fall en tid som kan ge oss möjlighet till tid med familj och vänner. Den ger oss förhoppningsvis tid till reflektioner, till funderingar på året som gick och på de möjligheter det nya året kan ge. Vi får tid att stanna upp och skicka en tanke till alla dom som inte vare sig kan fira jul och ett nytt år eller få en avkopplande, trygg ledighet.

Min julklapp i år går till Läkare Utan Gränser vars insatser behövs mer än någonsin.

Läs mer »God jul, gott nytt år och en skön helg

Vem söker vi?

 

Vem söker vi
Bild: Shutterstock.

All rekrytering går ut på att hitta rätt person. För att den person vi söker ska klara arbetsuppgiften krävs kunskap och erfarenhet. Och för att passa in i teamet och kulturen behövs rätt personlighet, värderingar och attityd. En CV är till hjälp för att bedöma historiska prestationer, men det svåra är att bedöma om en kandidat är rätt person för att uppfylla framtida förväntningar.

I min förra blogg tog jag i en poddcast upp personlighetstester som ett verktyg i en rekryteringsprocess och matchningen av personer. I den här bloggen fortsätter jag samtalet med Olov Nordgren för att få hans syn på rekryteringsprocessen och hur man hittar rätt person. Olov jobbar med ledarrekrytering och är representant för Caliper i Sverige. Jag kommer i ett senare inlägg och poddcast att samtala med Olov om karriär och karriärplanering.

Du kan om lyssna på podden via Soundcloud – streama eller ladda ner. Eller om du hellre vill kan du både lyssna och samtidigt titta på ett bildspel på Youtube. Se länkar nedan.

Läs mer »Vem söker vi?

Olikheter som är lika

  • av

Jag tog i mina förra blogg upp utmaningen att attrahera och behålla talanger. Kreativa personer trivs i team med mångfald, öppenhet för nytänkande och respekt för olikheter. Vid skapandet av framgångsrika talangfulla team är matchning av kunskap, erfarenhet och personlighet helt avgörande.

Ett verktyg för matchning är s.k. personlighetstester. I denna blogg har jag i en poddcast samtalat med Olov Nordgren om personlighetstester – dels som en del i en rekryteringsprocess och dels vid skapandet av team med ”olikheter som är lika”. Olov jobbar med ledarrekrytering och är representant för Caliper i Sverige. Jag kommer i ett par följande inlägg att dels samtala med Olov om rekrytering och dels få del av Olovs syn på karriär och karriärplanering.

Du kan om lyssna på podden via Soundcloud – streama eller ladda ner. Eller om du hellre vill kan du både lyssna och samtidigt titta på ett bildspel på Youtube. Se länkar nedan.

Läs mer »Olikheter som är lika

Attrahera talanger – en av tre viktiga frågor

Attrahera talanger

Det finns idag tre frågor som alla bolagsstyrelser och ledningar måste ställa sig. Och de är:

  • I vilken bransch är vi?
  • Vilka är våra nya konkurrenter?
  • Hur kan vi attrahera och behålla talanger?

Jag har i två tidigare  blogginlägg tagit upp de två första frågorna. I detta inlägg delar jag av mig av min syn på utmaningen att attrahera och behålla kreativa talanger.

Kampen på marknaden avgörs av de företag som lyckas rekrytera och behålla de allra bästa medarbetarna i alla funktioner. Kreativitet och innovation är ledstjärnor i de framgångsrika bolagens utveckling. De utvecklar bättre och smartare produkter/tjänster än vad konkurrenterna gör. Att  kunna attrahera kreativa och innovativa medarbetare är idag lika viktigt som tillgången på kvalitativa råvaror för t.ex. ett stålverk eller ett pappersbruk.

Läs mer »Attrahera talanger – en av tre viktiga frågor

Nya konkurrenter – en av tre viktiga frågor

  • av
Nya konkurrenter
Bild: Shutterstock och Vestadil AB.

 

Det finns idag tre frågor som alla bolagsstyrelser och ledningar måste ställa sig, och de är:

  1. I vilken bransch är vi?
  2. Vilka är våra nya konkurrenter?
  3. Hur kan vi attrahera och behålla unga talanger?

I mitt tidigare blogginlägg ”Vilken bransch” pekade jag på nödvändigheten att bolagets styrelse och ledning i den strategiska affärsutvecklingen analyserar den bransch i vilken bolaget verkar.

I den analysen måste man gå på djupet och förstå vilket problem som bolagets produkter egentligen löser för kunden. Att ha svaret på den frågan är avgörande för att i senare utvecklingssteg kunna bestämma vilken marknadsposition bolaget ska ta. Vald position påverkar i sin tur konkurrenssituationen samt vilka produkter som ska utvecklas och erbjudas i de valda kundsegmenten.

I denna blogg tar jag upp den andra frågan: Utmaningen i att se vilka som är bolagets konkurrenter – speciellt de helt nya, oväntade konkurrenterna. I ett kommande inlägg kommer jag att ta upp den sista och tredje frågan för att ge min syn på utmaningen i att attrahera talanger till våra bolag.

Läs mer »Nya konkurrenter – en av tre viktiga frågor

Vilken bransch – en av tre viktiga frågor

  • av
Tre frågor
Vilken bransch. Bild Adobe Stock & Vestadil.

Det finns idag tre frågor som alla bolagsstyrelser och ledningar måste ställa sig. Och de är:

  1.  I vilken bransch är vi?
  2. Vilka är våra nya konkurrenter?
  3. Hur kan vi attrahera och behålla unga talanger?

I detta blogginlägg tar jag upp den första frågan om hur viktigt det är att förstå i vilken bransch bolaget är verksam. Jag delar även med mig av en enkel metod för att verkligen bottna det erbjudandet bolaget har till sina kunder och för att se kundens olika alternativa sätt att lösa sitt problem.

I kommande blogginlägg kommer jag att ta jag upp de två andra frågorna – vikten av att i tid se de nya konkurrenterna som kan dyka upp samt utmaningen att attrahera unga talanger till våra bolag.

Läs mer »Vilken bransch – en av tre viktiga frågor

Sommarinspiration

  • av
summer_corpped
Bild: Shutterstock

 

Sommaren, oavsett om du är ledig eller inte, är en bra tid att hämta inspiration och nya tankar inför hösten. Och kom ihåg att det är i skärningspunkten mellan olika perspektiv som de bästa innovationerna sker. Jag delar här med mig av en lista med böcker och tidskrifter som kan ge nya infallsvinklar.

Läs mer »Sommarinspiration

Ordförande och ett vinnande team

  • av
Chairman and team
Ordföranden och ett vinnande team. Bild: Shutterstock.

I mitt förra inlägg tog jag upp vad lagen säger om rollen som ordförande. Lagar och regler har i huvudsak en kontrollerande uppgift och säger inget specifikt om styrelsens strategiska och värdeskapande roll. Jag därför tar i detta inlägg upp den ledande rollen i styrelsens arbete med bolagets strategiska utveckling.

Läs mer »Ordförande och ett vinnande team

Ordföranden leder styrelsen

  • av
Chairman
Ordföranden leder styrelsen. Bild: Shutterstock.

I detta blogginlägg tar jag upp vad lagar och regler säger om rollen som ordförande. Detta är det andra inlägget om ordföranderollen. Jag har i ett tidigare inlägg delat med mig av en bruttolista över vad rollen kan omfatta.

I nästa blogg tar jag upp ordföranderollen utifrån ett affärsmässigt, strategiskt och värdebyggande perspektiv.

Inläggen är i huvudsak anpassade för mindre och medelstora bolag som inte är börsnoterade. Jag tar därför inte specifikt upp de krav som börsen eller koden för bolagsstyrning ställer på styrelsen och dess ordförande.

Läs mer »Ordföranden leder styrelsen

Arlandamötet

  • av
Sky City Arlanda
Ett möte på Arlanda Sky City. Bild: Shutterstock.

Jag har i ett par blogginlägg delat med mig av mina erfarenheter från vd-byten. I denna blogg delar jag med mig av ett exempel, baserat på ett verkligt fall, som visar hur en uppsägning kan gå till – eller snarare hur en uppsägning inte ska gå till.

Läs mer »Arlandamötet

Säga upp vd

  • av
Flash
Som en blixt från klar himmel – eller? Bild: Shutterstock.

Jag har i ett par tidigare inlägg delat med mig av erfarenheter och tankar om när ett vd-byte kan vara nödvändigt. Om nu styrelsens beslutat att vd och bolaget ska skiljas – vad är då nästa steg?

Även om innehållet i huvudsak är avsett för bolagets styrelse kan det vara intressant även för dig som är vd för att bättre förstå dels vilka överväganden din styrelse har att göra, och dels vilka förväntningar du kan ställa på styrelsen.

Styrelsens viktigaste uppgift är att se till att bolaget har den bästa verkställande direktören (vd) för den situation bolaget befinner sig i. Om vd får behålla jobbet eller inte handlar i huvudsak om förtroende – antingen har styrelsen förtroende för vd eller så har man det inte.

Ofta upplever vd att uppsägningen kommer mycket oväntat – som en blixt från klar himmel. Det är dock många som anser att vd får acceptera att en uppsägning kan komma oväntat. Osäkerheten ingår i vd-jobbet och regleras i vd-avtalet. Risken i jobbet kompenseras dessutom med en hög lön. Jag är beredd att hålla med om detta, men med vissa reservationer.

Läs mer »Säga upp vd

Varningssignaler

  • av
Warning
Bild: Shutterstock.

Jag har i en tidigare blogg nämnt att styrelsen ofta väntar för länge med att avsätta en vd man inte är nöjd med. Men varför upplever då ofta vd att ett besked om avsked kommer som en blixt från klar himmel? Varför har styrelsen inte gett tydliga indikationer om att man är missnöjd med prestationen? Varför är det så – och går det att undvika?

Även om innehållet i huvudsak är avsett för bolagets styrelse kan det vara intressant även för dig som är vd för att bättre förstå dels vilka överväganden din styrelse har att göra, och dels vilka förväntningar du kan ställa på styrelsen.

Läs mer »Varningssignaler

Byta verkställande direktör

Uncertain
Bild: Shutterstock.

Styrelsen viktigaste uppgift är att se till att bolaget har rätt vd. Men varför väntar styrelsen ofta för länge med att ta beslutet att avsätta en vd man är missnöjd med? Det enkla svaret är att är ett mycket svårt och stort beslut som får stora konsekvenser i bolaget och för personen det gäller.

Även om innehållet i huvudsak är avsett för bolagets styrelse kan det vara intressant även för dig som är vd för att bättre förstå dels vilka överväganden din styrelse har att göra, och dels vilka förväntningar du kan ställa på styrelsen.

Läs mer »Byta verkställande direktör

Hört i USA – maj 2015

US flag
Bild: Shutterstock.

Många självklarheter och gamla bekanta – men som tål att upprepas.

Jag har precis kommit hem till Sverige efter drygt en vecka i USA. Jetlaggen sitter fortfarande i, men efter ett USA-besök känner jag mig – som alltid – positivt inställd till de flesta problemen hemmavid. Allt är möjligt! Under veckan plockade jag upp en hel del gammal och ny visdom:

Läs mer »Hört i USA – maj 2015

Styrelsens viktigaste uppgift

Mugg CEO
Engelskans Chief Executive Officer är vår verkställande direktör. Bild: Christer Nilsson.

 

Grannlaga uppgift

(Publicerat från SK 904 från New York till Stockholm – bra med internet på flyget.)

Att tillsätta och avskeda bolagets verkställande direktör (vd) är en av styrelsens viktigaste och mest grannlaga uppgifter – kanske den viktigaste. Vd ska ju verkställa styrelsens beslut. Om besluten inte verkställs på ett affärsmässigt sätt kan styrelsen inte uppfylla förväntningarna från ägare och andra intressenter.

Även om innehållet i huvudsak är avsett för bolagets styrelse kan det vara intressant även för dig som är vd för att bättre förstå dels vilka överväganden din styrelse har att göra, och dels vilka förväntningar du kan ställa på styrelsen.

Läs mer »Styrelsens viktigaste uppgift

Celebritet

  • av
Camera and flash
Bild: Shutterstock.

En celebritet i styrelsen?

I vissa fall kan det vara värdefullt att få in en känd och respekterad person i styrelsen som enbart med sitt personliga varumärke ökar förtroende för bolaget och med sitt nätverk öppnar kontaktytor som bolaget inte annars skulle få. Det kan exempelvis vara en person som är känd från näringslivet, en känd politiker eller någon annan allmänt känd och respekterad person. Bland ägare som avser att börsnotera sitt bolag är det vanligt att försöka få in ett ”fint” namn i styrelsen för att öka förtroendet mot investerare inför noteringen.

Läs mer »Celebritet

Hur många uppdrag

  • av

 Roll

gavel_100x1000
Bild: Shutterstock.

Jag får ofta frågan ”Hur många styrelseuppdrag kan man ha”. Svaret beror naturligtvis på bolagets verksamhet, bolagets situation och din egen kapacitet. Ledamotens roll i styrelsen påverkar också den förväntade insatsen – rollen som ordförande kräver 2-3 ggr större insats än det som är normalt för en ordinarie ledamot.

Läs mer »Hur många uppdrag