Hoppa till innehåll

Ägare

Ekonomisk pandemi och obeståndstider

Tight  möte

Denna vår med Covid-19 innebär stora osäkerheter för många bolag och verksamheter.  På några veckor har för många en betydande del av kunderna och förväntad försäljning uteblivit. Regering och kommuner jobbar febrilt att med olika krispaket stötta verksamheterna. Men det tar tid att få paketen på plats och kommer i de flesta fall inte fullt ut kompensera uteblivna intäkter.

Ledningen i bolagen har svårt att bedöma framtiden eftersom ingen vet hur länge den ekonomiska pandemin kommer att pågå och när kan vi börja återgå till en mer normal situation. Det är uppenbart att viruset inte går att utrota och att vi måste vänja oss att leva med risken för smittspridning tills vi antigen fått ett verksamt vaccin eller uppnår tillräcklig flockimmunitet. Det kan med andra ord ta lång tid innan vi kan återgå till en mer normal situation.

Läs mer »Ekonomisk pandemi och obeståndstider

Utdelning våren 2020?

Styrelse

Vi är mitt inne i en pandemi orsakad av Covid-19 (Corona) och just nu pågar debatten om aktiebolag ska lämna utdelning till sina aktieägare. Det finns i två överväganden som bolagens styrelser bör göra i beslutet om utdelning:

  1. Styrelsens ansvar gentemot försiktighetsregeln.
  2. Förståelse från omvärlden.
Läs mer »Utdelning våren 2020?

Säljarens garantier

Signera kontrakt

I garantisektionen i ett aktieköpeavtal ger säljaren vanligtvis garantier avseende viktiga omständigheter i bolaget och dess verksamhet. Garantierna ges normalt från den dag då säljaren och köparen ingår (signerar) aktieköpeavtalet.

Om avslutningen av affären (då aktierna de facto byter ägare) äger rum vid ett senare datum än signeringen, är det ofta en fråga om garantierna ska göras på datumet för undertecknandet (eng. signing) eller också på dagen för avslutningen (eng. closing). I det senare fallet kan det vara rimligt att säljaren vid avslutningen återigen uppdaterar sina garantier. Garantier skall dock aldrig ges framåtsyftande, d.v.s. säljaren ska inte ge garantier om händelser som kan uppkomma i framtiden. Garantierna ska även ges individuellt och var för sig och inte gemensamt (eng. individually and severally, and thus not jointly and severally).

Läs mer »Säljarens garantier

Aktieägaravtal

Avtal
Aktieägaravtal

Jag har ett i uppdrag med att hjälpa flera parter att forma ett delägande i joint venture gjort en sammanfattning av huvudpunkterna i ett aktieägaravtal. Jag delar här med mig av den sammanfattningen och hoppas att den kan vara intressant för fler som är eller kommer att hamna i en likande situation.

Läs mer »Aktieägaravtal

Stora Styrelsedagen 2017

Agenda styrelsedagen

 

Mångfald i en styrelse är viktigt. Styrelsen kan liknas med en orkester där alla instrument som behövs är representerade. För hur kul är det om alla spelar flöjt? Kloka av ord av Sven Hagströmer när Styrelseakademien i Stockholm hade sin Stora Styrelsedag den 21 november. Det var ett välbesökt och välarrangerat event på Epicenter, som är Stockholms första digitala centrum för innovation.

Läs mer »Stora Styrelsedagen 2017

Snapchat börsnoteras

SelfieAlla känner vi väl till Snapchat, d.v.s. den app som under några sekunder visar en bild tagen med mobiltelefon. Som sändare kan välja du hur länge – mellan 1 och 10 sekunder – som mottagare kan visa din bild. Sedan försvinner bilden (snappen) från mottagarens skärm såvida hon eller han inte hinner ta en skärmdump. Snapchat används därför mest av ungdomar eftersom sändaren har bättre kontroll på var bilden hamnar då det är svårt att hinna kopiera och dela på andra sociala nätverk.

Läs mer »Snapchat börsnoteras

Hållbarhet i lagen och praktiken


Geen feet

Det ställs allt högre krav på oss som ägare, styrelseledamöter och ledning av företag och verksamheter att säkerställa hållbar produktion och konsumtion av både varor och tjänster. FN anger i sina globala mål (1) att:

  • En omställning till en hållbar konsumtion och produktion av varor och tjänster är en nödvändighet för att minska negativ påverkan på klimat och miljö samt människors hälsa.
  • En hållbar konsumtion och produktion innebär en effektiv användning av resurser, hänsyn till ekosystemtjänster som är nödvändiga för försörjningen samt minskad påverkan från farliga kemikalier.
  • Detta innebär inte bara miljöfördelar utan även sociala och ekonomiska fördelar såsom ökad konkurrenskraft, näringslivsutveckling på en global marknad, ökad sysselsättning och förbättrad hälsa och därmed minskad fattigdom.

Läs mer »Hållbarhet i lagen och praktiken

Sverige och Stockholm är hett

Stockholm view

Industrifonden sammanställer varje halvår  en marknadsrapport som visar investeringar i unga svenska techbolag. Första halvåret visar att det i Sverige, och speciellt i Stockholm, finns många attraktiva bolag och riskvilliga investerare.

Sverige är alltså just nu en bra plats för venture capital och investeringar i unga bolag. Jag har sedan ett par år förmånen att arbeta i Industrifondens styrelse. Industrifonden investerar i unga bolag som har potential att bli globala aktörer som kan påverka nyskapandet och utvecklingen av svenskt företagande både i och utanför Sverige. Men först och främst investerar Industrifonden i människor – ambitiösa team med stora visioner, ett strategiskt synsätt och förmåga att omvandla planer till verklighet.
Läs mer »Sverige och Stockholm är hett

Lycklig och rik?

 

Happy And RichI mångt och mycket styr pengar våra liv. Vare sig vi gillar det eller inte. Och vi har alla känslor och minnen runt pengar. Vi strävar efter högre lön, bonusar eller att de företag och fonder i vilka vi investerat i ska bli mer värda.

Vi hoppas att bostadspriserna ska fortsätta uppåt så att vi kan göra oss en förmögenhet då vi säljer. Med förhoppningen att ta hem storvinsten köper vi lotter och spelar på nätet. Det är så lätt att tro att om vi bara får mer pengar så blir vi lyckligare. Samtidigt vet vi ju att det oftast inte är så.

Moa Diseborn har tillsammans med Duncan Glassey skrivit boken ”How to be happy and rich”. Läs mer »Lycklig och rik?

Styrelseakademien 25 år

 

Logga

Vi är många som arbetar med ägar- och styrelsefrågor som redan är medlemmar i StyrelseAkademien. Men du som inte är medlem – eller inte alls känner till föreningen – får här lite grundläggande information om StyrelseAkademiens verksamhet. Jag delar också med mig några av mina erfarenheter från att vara medlem.

StyrelseAkademien är en rikstäckande, oberoende intresseorganisation för ägare, styrelseledamöter och för dig som önskar utveckla ditt kunnande inom ägarstyrning och professionellt styrelsearbete. Föreningen är en viktig plattform för utveckling av ägar- och styrelsefrågor och bidrar starkt till professionaliseringen av styrelsearbetet.

StyrelseAkademien grundades 1991 och firar under 2016 sina 25-år med ett stort antal event. Medlemsantalet uppgår idag till 6.600 medlemmar.

StyrelseAkademien Sverige består i sin tur av ett antal lokala föreningarna som tillsammans bildar ett rikstäckande nätverk som samordnas i den nationella föreningen. Jag är själv med i StyrelseAkademien Stockhom. Om du vill veta mer så gå in på StyrelseAkademiens webbsida. Här hittar du mer information om medlemskap och kanske en förening nära dig.

Läs mer »Styrelseakademien 25 år

Red Background

God jul, gott nytt år och en skön helg

  • av

 

Att äga ett bolag, arbeta i en styrelse eller ha en ledande befattning i en verksamhet är en komplex och spännande uppgift. För att lyckas är det viktigt att vi delar med oss av både erfarenheter och nyheter som vi plockar upp. Jag försöker bidra till den erfarenhetsbanken genom min blogg OWBOMA.

Stort tack till er alla som läst och följt min blogg. Utan er som läser är skrivandet inte värt mödan – trots att det är spännande och kul.  Och ett speciellt tack till alla er som kommenterat och gillat texterna – direkt i bloggen, på Linkedin eller Facebook, via mail, på telefon eller då vi träffats. Uppskattat!

Nu stundar julhelgen för alla som firar den, vare sig vi tror eller inte tror på berättelsen om födelsen i Betlehem och de konsekvenser den fick. Helgerna runt julen och det nya året är i vart fall en tid som kan ge oss möjlighet till tid med familj och vänner. Den ger oss förhoppningsvis tid till reflektioner, till funderingar på året som gick och på de möjligheter det nya året kan ge. Vi får tid att stanna upp och skicka en tanke till alla dom som inte vare sig kan fira jul och ett nytt år eller få en avkopplande, trygg ledighet.

Min julklapp i år går till Läkare Utan Gränser vars insatser behövs mer än någonsin.

Läs mer »God jul, gott nytt år och en skön helg

Vem söker vi?

 

Vem söker vi
Bild: Shutterstock.

All rekrytering går ut på att hitta rätt person. För att den person vi söker ska klara arbetsuppgiften krävs kunskap och erfarenhet. Och för att passa in i teamet och kulturen behövs rätt personlighet, värderingar och attityd. En CV är till hjälp för att bedöma historiska prestationer, men det svåra är att bedöma om en kandidat är rätt person för att uppfylla framtida förväntningar.

I min förra blogg tog jag i en poddcast upp personlighetstester som ett verktyg i en rekryteringsprocess och matchningen av personer. I den här bloggen fortsätter jag samtalet med Olov Nordgren för att få hans syn på rekryteringsprocessen och hur man hittar rätt person. Olov jobbar med ledarrekrytering och är representant för Caliper i Sverige. Jag kommer i ett senare inlägg och poddcast att samtala med Olov om karriär och karriärplanering.

Du kan om lyssna på podden via Soundcloud – streama eller ladda ner. Eller om du hellre vill kan du både lyssna och samtidigt titta på ett bildspel på Youtube. Se länkar nedan.

Läs mer »Vem söker vi?

Attrahera talanger – en av tre viktiga frågor

Attrahera talanger

Det finns idag tre frågor som alla bolagsstyrelser och ledningar måste ställa sig. Och de är:

  • I vilken bransch är vi?
  • Vilka är våra nya konkurrenter?
  • Hur kan vi attrahera och behålla talanger?

Jag har i två tidigare  blogginlägg tagit upp de två första frågorna. I detta inlägg delar jag av mig av min syn på utmaningen att attrahera och behålla kreativa talanger.

Kampen på marknaden avgörs av de företag som lyckas rekrytera och behålla de allra bästa medarbetarna i alla funktioner. Kreativitet och innovation är ledstjärnor i de framgångsrika bolagens utveckling. De utvecklar bättre och smartare produkter/tjänster än vad konkurrenterna gör. Att  kunna attrahera kreativa och innovativa medarbetare är idag lika viktigt som tillgången på kvalitativa råvaror för t.ex. ett stålverk eller ett pappersbruk.

Läs mer »Attrahera talanger – en av tre viktiga frågor

Nya konkurrenter – en av tre viktiga frågor

  • av

Nya konkurrenter
Bild: Shutterstock och Vestadil AB.


 

Det finns idag tre frågor som alla bolagsstyrelser och ledningar måste ställa sig, och de är:

  1. I vilken bransch är vi?
  2. Vilka är våra nya konkurrenter?
  3. Hur kan vi attrahera och behålla unga talanger?

I mitt tidigare blogginlägg ”Vilken bransch” pekade jag på nödvändigheten att bolagets styrelse och ledning i den strategiska affärsutvecklingen analyserar den bransch i vilken bolaget verkar.

I den analysen måste man gå på djupet och förstå vilket problem som bolagets produkter egentligen löser för kunden. Att ha svaret på den frågan är avgörande för att i senare utvecklingssteg kunna bestämma vilken marknadsposition bolaget ska ta. Vald position påverkar i sin tur konkurrenssituationen samt vilka produkter som ska utvecklas och erbjudas i de valda kundsegmenten.

I denna blogg tar jag upp den andra frågan: Utmaningen i att se vilka som är bolagets konkurrenter – speciellt de helt nya, oväntade konkurrenterna. I ett kommande inlägg kommer jag att ta upp den sista och tredje frågan för att ge min syn på utmaningen i att attrahera talanger till våra bolag.

Läs mer »Nya konkurrenter – en av tre viktiga frågor

Vilken bransch – en av tre viktiga frågor

  • av

Tre frågor
Vilken bransch. Bild Adobe Stock & Vestadil.

Det finns idag tre frågor som alla bolagsstyrelser och ledningar måste ställa sig. Och de är:

  1.  I vilken bransch är vi?
  2. Vilka är våra nya konkurrenter?
  3. Hur kan vi attrahera och behålla unga talanger?

I detta blogginlägg tar jag upp den första frågan om hur viktigt det är att förstå i vilken bransch bolaget är verksam. Jag delar även med mig av en enkel metod för att verkligen bottna det erbjudandet bolaget har till sina kunder och för att se kundens olika alternativa sätt att lösa sitt problem.

I kommande blogginlägg kommer jag att ta jag upp de två andra frågorna – vikten av att i tid se de nya konkurrenterna som kan dyka upp samt utmaningen att attrahera unga talanger till våra bolag.

Läs mer »Vilken bransch – en av tre viktiga frågor

Styrelseledamot i statens bolag

Sturelseinfo

Jag är sedan oktober 2014 med i Industrifondens styrelse och var häromdagen inbjuden till Näringsdepartements introduktion för styrelsemedlemmar i statens bolag. Det var en förmiddag med en proffsigt genomförd presentation som gav mig en tydlig bild av statens förväntningar på styrelserna i sina bolag. Det underlättar för en ny ledamot att sätta sig in i styrelsens arbete om ägaren berättar om sin syn på bolagsstyrningen och vad man menar med aktivt ägande. Statens sätt att hantera detta är något som stora ägare i privata bolag kan ha något att lära av.

Läs mer »Styrelseledamot i statens bolag

Dåliga betalare

Past due
Försenad! Bild: Christer Nilsson

Jag kommer ofta i kontakt med små företag som inte får betalt i tid av sina stora kunder. Detta är ett stort och ökande problem för alla drabbade småföretag. Var tredje småföretagare uppger att storföretagen sällan eller aldrig betalar i tid enligt Företagarna. Speciellt drabbade är våra tillväxtföretag som redan har en pressad likviditet på grund av att allt tillgängligt kassaflöde behövs för att utöka och utveckla verksamheten.

Läs mer »Dåliga betalare

Rollen efter vd-bytet

Sail Boats In Habour

I min förra blogg ”Abdikera som vd” tog jag upp betydelsen av att förbereda ett vd-byte i ett ägarlett bolag. Du som huvudägare och vd måste förstå varför och när vd-bytet ska ske samt vad den nya vd:n förväntas åstadkomma. Jag tog också upp betydelsen av ägardirektiv och en styrelse med externa ledamöter.

Men vad ska du göra efter att du som huvudägare lämnat vd-rollen? Golf på heltid är oftast inte tillräckligt utmanande för en entreprenör. I detta inlägg kommer jag att ta upp erfarenheter och tankar runt rollen efter vd-bytet.

Läs mer »Rollen efter vd-bytet

Abdikera som vd

Abdicate
Bild: Shutterstock

Vid ett externt vd-byte ska du som vd och huvudägare i ett ägarlett bolag i en utomståendes händer inte bara överlämna ditt livsverk utan också i många fall din, dina kompanjoners och din familjs förmögenhet. Jag har träffat företagare som har haft hela sitt och familjens livslånga sparande i endast ett bolag – sitt eget. Men förr eller senare måste ett vd-byte ske i alla bolag – om inte förr så av åldersskäl.

En förutsättning för ett lyckat byte är förståelse, förtroende och respekt från alla inblandade. Beslutet att lämna vd-rollen kräver därför noggranna mentala, känslomässiga och praktiska förberedelser. Dessa tar tid, och måste få ta tid! Det är ett komplext och stort beslut som tar tid att förstå, acceptera och verkställa.

Läs mer »Abdikera som vd